Korsten en schilfers

Infecties door bacteriën kunnen korsten veroorzaken. Een korst is ingedroogd exsudaat (wondvocht) wat op de huid vast zit en in de haren blijft hangen. Korsten veroorzaken jeuk. Krabben veroorzaakt beschadigingen van de huid. De beschadigde huid kan gaan ontsteken. De jeuk wordt erger. Het probleem wordt steeds erger.

hond_schouderwittebalkverticaal

Een grote plek op de schouder van een hond. De haren hebben losgelaten en de huid is te rood. Hier bevinden zich veel korsten. Bij deze hond was er sprake van een bacterie, maar dat is zo op het oog niet te zien. Nader onderzoek is noodzakelijk.

Er kan ook wondvocht geproduceerd worden waar geen bacterie aanwezig is. Nader onderzoek is daarom altijd nodig om zeker te weten wat de oorzaak voor een korst is.

kat_korsten-orenwittebalkverticaal
wittebalkverticaal
Niet alleen honden hebben korsten, ook bij katten komt dit voor. De oren van deze kat zitten vol met korsten.
hond_neus_korsten
wittebalkverticaal
Op de neus van deze hond zitten erg veel korsten. De korsten zitten niet alleen op de neusspiegel maar ook op de neusrug.

Bacteriën kunnen een reden zijn voor korst vorming. Met behulp van een cytologisch onderzoek zijn de bacteriën zichtbaar te maken. Een bacteriologische kweek is nodig om precies te weten welke bacterie er aanwezig is en vooral voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is. Op deze manier weet men zeker dat het juiste middel wordt gegeven.

leukocytenwittebalkverticaal

Leukocyten zijn witte bloedlichaampjes. In de leukocyt links van het midden zijn kleine blauwe stippen te zien. Dit zijn bacteriën, die “opgegeten” zijn door de leukocyt.

Gisten zijn familie van een schimmel. In tegenstelling tot een schimmel is een gist niet besmettelijk. Gisten zijn normale huidbewoners die vaak door een andere oorzaak de kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Gisten kunnen korsten veroorzaken maar soms zijn het schilfers of een vette seborroe ( overmatig talgproductie).

 

hond_tenen_gistenwittebalkverticaal

Op de tenen van deze hond zitten veel gisten. De hond heeft veel jeuk want de haren zijn weg gelikt. De huid is verdikt en op sommige plaatsen tot bloedens toe gebeten.

Olifanten huid is een beschrijving van een huidafwijking. Het is geen diagnose. Er zijn veel oorzaken die deze huidafwijking kunnen veroorzaken. Jeuk hoort daar altijd bij. De huid wordt dikker en zwarter ten gevolge van de jeuk.

 

hond_olifantenhuidwittebalkverticaal

Verdikking van de huid met een zwartverkleuring van de huid, wordt ook wel olifanten huid genoemd. Hier is de huid van de onderzijde van de hond en vooral de tepels sterk afwijkend.

Een schimmel infectie kan kale plekken met schilfers veroorzaken. De jeuk is wisselend bij een schimmel infectie. Zowel honden, katten, cavia’s, konijnen en paarden kunnen een schimmel oplopen. Een schimmel infectie is besmettelijk voor andere dieren en voor de mens. Schimmel infecties kunnen er heel verschillend uitzien. Daarom is het noodzakelijk de schimmel aan te tonen onder de microscoop of door middel van een schimmel kweek.

kat_rechteroor_schimmelinfectiewittebalkverticaal
wittebalkverticaal
Boven het rechter oor van de kat (dus op het plaatje aan de linkerkant) is een afwijkende plek te zien: kaalheid met roodheid en wat kleine schilfers. Ook dit is een schimmel infectie. De kweek leverde een Microsporum canis op.

 

kat_rug_schimmelinfectie
wittebalkverticaal
Dit is een detail van de rug van een kat met een schimmel infectie. Er zijn veel schilfers te zien. De kweek leverde een Microsporum canis op.