Jeuk

Wat is jeuk? Jeuk wordt veroorzaakt door een prikkeling van een zenuwuiteinde, die in de huid uitkomt. Deze zenuw loopt helemaal vanaf de hersenen naar de huid. In de hersenen wordt de zenuw prikkel omgezet in een krabreflex. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de stof Interleukine 31 hierbij een grote rol speelt.

Kijken we naar onze huisdieren dan zijn er veel gedragingen die met jeuk te maken hebben. Iedereen herkent het krabben. Maar ook likken en bijten zijn een vorm van jeuk. Rollen over het gras of tijgeren over het vloerkleed zijn ook uitingsvormen van jeuk.

Bij katten kan heel hard wegrennen, ook een vorm van jeuk zijn. Katten wassen zich, dat is normaal gedrag maar wanneer dat wassen afgebroken haren en kale plekken tot gevolg heeft, is het wassen opeens jeuk geworden. Een kattentong is een rasp en kan haren beschadigen en de huid open halen.

De effecten van teveel likken zijn: natte haren, beschadigde haren, kale plekken en uiteindelijk huidbeschadigingen tot bloedens toe. Krabben geeft sneller opperhuid beschadigingen. Nagels zijn scherp en vernielen de opperhuid.

Wat doet de huid? De huid zorgt dat er eelt vorming plaats vindt. Dit is een verdikking van de huid, daarbij gaat de huid ook pigment afzetten. Het beeld van een kale verdikte huid met veel pigment noemt men ook wel olifanten huid. Wanneer de jeuk stopt en eventuele infecties zijn bestreden kan een olifant huid helemaal herstellen. Olifanten huid is geen diagnose maar een gevolg van herhaald trauma (likken) met vaak een secundaire infectie.

Nader onderzoek van een olifanten huid is noodzakelijk om de aard van de infectie op te sporen. Dat doe ik tijdens het consult door middel van cytologisch onderzoek.