Vlo

De belangrijkste parasiet in Nederland is de vlo!

vlo detailwittebalkverticaalvlooienpoep
wittebalkverticaal
Deze vlo is druk bezig met bloed zuigen.
Aan de andere kant zijn kleine ronde
feces bolletjes te zien. Vlooienpoep
bestaat uit bloed van je eigen hond of kat.
Vlooien poep kan de vorm aannemen van
een vraagteken. Wanneer de hond of kat
de vlo stoort krijgt de vlo niet te tijd om
een mooi vraagteken te produceren en
ziet de vlooien poep eruit als een kort streepje.

 

Nog steeds is de vlo ons te slim af. Hij springt al miljoenen jaren rond op deze aardbol en voorlopig zijn we nog niet van hem af. Het is de katten vlo, Ctenocephalides felis, waar wij het meeste last van hebben. De vlo kan goed overwinteren buiten. Dat komt omdat de vlo een volledige metamorfose kent ( ei – larve – pop – volwassen vlo). De eitjes en de poppen zijn behoorlijk resistent tegen de vorst. In huis kunnen de eieren en de poppen goed onze spuitbussen met insecticiden weerstaan. De volwassen vlo en de larvale stadia zijn de stadia waar de bestrijdingsmiddelen op werken. Het is daarom van groot belang om te voorkomen dat de eieren en de poppen in ons huis kunnen komen.

Een gezond vrouwtje kan wel meer dan 500 eieren in haar leven leggen. Binnen 24 dagen zijn die eieren weer een volwassen vlo geworden. Dan moet de temperatuur wel rond de 20 graden liggen en de luchtvochtigheid niet te laag zijn. In Nederland is de zomer ideaal voor de vlo. In huis kan een vlo gedurende het hele jaar overleven.

Tegenwoordig zijn er middelen beschikbaar die voorkomen dat de vrouwtjes vlo gezonde eieren kan leggen. Andere middelen werken zo snel dat de vlo al gedood is voordat ze de kans krijgt om eieren te leggen. Wanneer een huisdier drie maanden met deze moderne middelen wordt behandeld zijn alle vlooien uit het huis verdwenen. Wel moet worden voorkomen dat er weer verse vlooien van buiten het huis opnieuw binnenkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer men wel de hond behandeld maar de kat niet. De kat sleept dan nieuwe vlooien het huis binnen.