Demodex

Demodex is een mijt die tot de normale huid flora behoort. Het is geen besmettelijke mijt en hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis. Een andere naam is puppyschurft. Deze naam heeft de mijt gekregen omdat vooral jonge dieren last hebben van deze mijt. De demodex mijten krijgen alleen de kans om zich te vermenigvuldigen tot grote aantallen wanneer de weerstand van de hond of kat verminderd is. Een daling van de weerstand kan ontstaan door een ziekte, medicijn gebruik of een allergie.

demodex    wittebalkverticaalVeel demodex mijten van een hond. De zwarte streep is een haar. De ronde bolletjes zijn luchtbellen.

Demodex mijten wonen in de haarwortels van de huid. Kaalheid is het eerste wat je ziet. Soms er is sprake van een bacteriële infectie. Is de infectie erg uitgebreid dan kan een dier ziek worden. De mijten zitten overal op het lichaam, dus overal kunnen kale plekken ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt in een lokale (plaatselijke) demodex infectie en een gegeneraliseerde (over het gehele lichaam) demodex infectie.

hond_demodex_bacterie_snuitwittebalkverticaal
wittebalkverticaal
Bij deze hond met een demodex infectie is er ook nog sprake van een bacteriële infectie. Er zijn korsten te zien op de snuit.
hond_demodex_snuit
wittebalkverticaal
Deze hond heeft een kale plek op de snuit. Dit is een lokale vorm van demodex.