Voedsel gerelateerde jeuk

De verschijnselen

De klachten bij een hond of kat met een voedsel gerelateerde jeuk zijn heel erg verschillend en kunnen op alles lijken. De problemen kunnen alleen op de rug zitten, maar soms ook alleen op de buik, soms alleen om de ogen en soms ook over het hele lichaam. Soms is er sprake van alleen een oorontsteking. De huid kan schilferig zijn en soms ook vol met rode vlekken.

Bij poezen kunnen de plekken ook overal zitten. Sommige poezen krijgen veel kleine korstjes op de rug ( miliaire dermatitis), anderen een kaal gelikte buik en weer andere schilfers en krablesies om de ogen. Maar bij 30% van de dieren is er sprake van een maag- darmprobleem zoals braken en of diarree. Een voedsel gerelateerde jeuk kan zomaar ontstaan! Dieren van elke leeftijd kunnen  deze aandoening ontwikkelen.

Het stellen van een diagnose

Het is helaas niet mogelijk met behulp van een bloedonderzoek de allergie te ontdekken. De hond moet een andere voeding krijgen, een hele opgave voor hond/kat en baas! Niet alleen de brokjes moeten veranderd worden, maar ook alle tussendoortjes tellen mee. Er zijn veel speciale diëten op de markt. Het woord hypoallergeen staat al snel op een zak. Maar wat is hypoallergeen? De term hypoallergeen mag op een zak staan wanneer er minder verschillende eiwitbronnen dan normaal in een voeding zitten. Helaas is het niet zo dat met 4 tot 6 weken hypoallergene brok een voedselallergie meteen is uitgesloten. In veel gevallen kan het wel helpen maar niet in alle gevallen.

Wanneer de klachten verdwijnen, moet er geprovoceerd worden met de oorspronkelijke voeding zodat de klachten weer terug komen. Alleen dan is de relatie van de huidklachten en de voeding met zekerheid gesteld.

poes_jeuk
wittebalkverticaal
Deze poes heeft erg jeuk. Door de jeuk is de huid kaal en  tot bloedens toe toegetakeld. De huid is te rood en gezwollen om de ogen, bij de lippen.
ontsteking_huid_kinhals_after
wittebalkverticaal
Dezelfde hond na voederwisseling en het behandelen van de huidontsteking. De huid is niet meer verdikt, nog wel iets te rood en er groeien al weer haren op.
ontsteking_huid_kinhals
wittebalkverticaal
De hond met een voedselallergie heeft ter hoogte van de kin en hals een verdikte, te kale huid. Door het krabben is de huid gaan ontsteken.


De behandeling

Wanneer de diagnose is gesteld , is de behandeling eenvouding. Het zoeken naar een geschikte voeding is soms wel een speurtocht maar meestal komen we er wel uit. De ene hond kan op een brokje met een ander eiwit als basis, de andere hond moet op een vleesvoeding en soms is het nodig om een zelfbereide voeding te geven.