Allergie

Wat is een allergie?

Een allergie is het resultaat van een afwijkende reactie van het afweer systeem van een mens of dier op een stof van buiten het lichaam. Een allergie wordt meestal in de loop van enkele weken tot maanden opgebouwd. Het immuunsysteem, dat normaal het lichaam beschermt tegen stoffen van buitenaf, reageert overdreven. Het immuunsysteem produceert antistoffen die het lichaam niet beschermen, maar juist klachten veroorzaken. Zo is het mogelijk dat een mens allergisch reageert op bijvoorbeeld graspollen, aardbeien of kattenharen. Ook een hond of kat kan allergisch reageren op graspollen, huisstofmijt, vlooienspeeksel of de veren van de parkiet.

Verschillende soorten allergieën

  • Voedsel gerelateerde jeuk: in principe kan elke hond of kat reageren op een bepaalde stof in de voeding, net zoals mensen allergisch kunnen worden voor aardbeien. We spreken dan van een voedsel gerelateerde jeuk.
  • Vlooienallergie: wanneer een vlo bloed zuigt bij één van onze huisdieren, dan blijft er speeksel achter in de huid van het dier. Een vlooienallergie treedt op wanneer het lichaam allergisch reageert op het speeksel van de vlo.
  • Contactallergie: contactallergie komt vaak veel minder voor dan andere vormen van allergie, wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat de huid van dieren zo goed beschermd is door de vacht. Stoffen die deze allergie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld een vlooienband (een diagnose die eenvoudig zelf vast te stellen is), reinigingsmiddelen, bepaalde houtsoorten of vers cement.
  • Atopie: ten slotte kan de hond ook allergisch worden voor kleine stofjes in de lucht zoals graspollen, huidschilfers van de kat en huisstofmijt; in dit geval spreken we van een allergie voor omgevingsallergenen of atopie. Tot op heden is atopie vastgesteld bij de hond, de kat, het paard en de koe. Bij de hond weten we het beste wat de klachten zijn en hoe deze onderzocht en behandeld kunnen worden.

Er is vrij weinig bekend over de erfelijkheid van bovengenoemde allergieën. De atopie is wel erfelijk. Dat is inmiddels bewezen met behulp van proefparingen. Waarschijnlijk is het zo dat de klinische symptomen worden bepaald door een combinatie van erfelijke factoren, verzorging van de vacht en woonomgevingsfactoren. Het is tot op heden nog niet bekend of voedselovergevoeligheid en contactallergie een erfelijke basis hebben.