Kale plekken

hond_kaleplekkenwittebalkverticaal

Deze hond heeft al meerdere maanden klachten. De huid is kaal en er is sprake van een zwarte verkleuring van de huid (hyperpigmentatie). Op bepaalde plekken is er sprake van roodheid. De kweek leverde een Trichophyton mentagrophytes op. Dit is een schimmel soort.

Er zijn twee manieren om kale plekken te krijgen.
De eerste oorzaak is door jeuk. De hond of kat likt of bijt de haren weg.

De tweede oorzaak is dat de haren niet meer groeien. Dat kan bijvoorbeeld door een hormonale oorzaak, ontstekingen van de haarwortel of door medicijnen. Er zijn ook erfelijke aandoeningen die kale plekken tot gevolg hebben.

kat_kaleplekkenwittebalkverticaal

Deze kat heeft zich zelf zodanig gelikt dat er grote kale plekken zijn ontstaan. Stress kan een reden zijn voor dit gedrag.

Stress of jeuk door een allergie, kunnen hetzelfde effect veroorzaken. De haren worden afgebeten. Het is belangrijk om tijdens een consult goed de situatie van het dier na te gaan. Nader onderzoek is noodzakelijk om deze twee oorzaken te kunnen onderscheiden. Dit is nodig om tot een goede behandeling te komen.

hond_hormonaleaandoeningwittebalkverticaal

Deze hond heeft een hormonale aandoening waardoor de haren niet meer groeien. Deze hond is boven de tien jaar.

Er zijn veel hormonale afwijkingen mogelijk. De leeftijd van het ontstaan van de klachten is belangrijk. Een algemeen onderzoek, een huid onderzoek en soms ook een bloed onderzoek zijn nodig om deze verschillende aandoeningen te kunnen onderscheiden. Alleen op deze manier kan men een juiste diagnose stellen.

hond_hormonaleaandoening_2wittebalkverticaal

Deze hond heeft ook een hormonale aandoening waardoor de haren niet meer groeien. Met medicijnen zijn de haren weer aangegroeid. Deze hond is drie jaar.

Haren groeien tot een bepaalde lengte en stoppen dan met groeien. Het is erfelijk bepaald tot welke lengte een haar groeit. Er volgt een rust fase. Daarna laten de haren los en vallen uit. Ondertussen komt er een nieuwe haar aan. Deze cyclus is van veel factoren afhankelijk o.a. de voeding, daglichtlengte, hormonen, stress en ziekte. Er zijn erfelijke aandoeningen waarbij de puppy vacht er prima uit ziet maar de volwassen vacht niet goed door komt. Daar is geen behandeling voor. Een voorbeeld is de blue dog disease, ook wel color mutant alopecia genoemd. De honden hebben er helemaal geen last van maar de vacht wordt nooit zoals hij moet zijn.

hond_mutantalopeciawittebalkverticaal

Deze hond mist haren op de rug en de oorschelpen. Hier is sprake van een color mutant alopecia.