Vlooienallergie

De verschijnselen

Een vlooienallergie openbaart zich meestal bij de hond op een leeftijd tussen de 1 en 5 jaar. De jeuk is altijd op de rug, bij de staartbasis. De hond likt en bijt vooral op die plek. Er kunnen kale plekken ontstaan met huidontstekingen, de huid verdikt zich en voelt anders aan. De plek kan zich zelfs uitbreiden tot tussen de schouderbladen en naar de hakken en tot de liezen.

Voor de kat geldt eigenlijk hetzelfde. Katten gaan zich zelf veel meer wassen. Het kan lastig zijn om het verschil te merken tussen een kat die zich gewoon wast en een kat met jeuk. Veel wassen kan een symptoom van jeuk zijn. De kattentong werkt als een rasp en de haren breken dan af. Kale plekken zijn dan het gevolg. Het lijkt soms net of de kat geschoren zo mooi kan de kat zich kaal likken.

kat_kalestaart
wittebalkverticaal
Hetzelfde beeld maar dan nu bij een kat. De scherpe tong breekt de haren af en er ontstaan kale plekken.
hond_kalestaart
wittebalkverticaal
Deze foto is genomen vanaf de achterkant van de hond. U kijkt op de deels kale staart. Door de jeuk zijn de haren weggebeten, is de huid verdikt en te donker van kleur (hyperpigmentatie) De plooien zijn zichtbaar. De huid is ontstoken.


Het stellen van een diagnose

Vlooienallergie is lastig te testen: de test is niet altijd betrouwbaar. Dat heeft te maken met de soort immunologische reactie van het immuunsysteem. Deze reactie is verschillend per allergie. Gelukkig zijn de klinische verschijnselen van een vlooienallergie gemakkelijk te herkennen. De honden hebben meestal last van jeuk op het kruis/rug en soms ook de buik. Bij katten kan de jeuk overal zitten.

Vooral bij poezen is het lastig om een vlo te vinden wanneer ze overgevoelig zijn voor de vlo. Een kat “jaagt” met zijn tong net zolang achter de vlo aan, tot hij de vlo heeft gevonden en opgegeten. In de ontlasting van de kat kunnen dan stukjes vlo gevonden worden.

De behandeling

De beste manier om een vlooienallergie tegen te gaan is een zeer goede vlooienbestrijding. Dat blijkt soms heel moeilijk te zijn. Honden spelen met andere honden die vlooien hebben. Ze komen in het bos of in het park, waar ook vlooien voorkomen. Het blijft voor menige hondenbezitter en dierenarts een lastige opgave. Met de huidige middelen is het toch wel goed mogelijk om honden vlo vrij te houden, maar het kost altijd wel geld!

Dierenartsen hebben de meest moderne middelen, die snel de vlo doden zodat de vlo geen eitjes kan leggen. Er zijn tegenwoordig pipetten en tabletten die allemaal goed en snel de vlo doden. Er zijn ook middelen die er voor zorgen dat eventueel gelegde eieren niet uitkomen. Elke situatie vereist weer zijn eigen aanpak.